Flemming Lehrmann


Min første Jazzudsendelse i Radio Jazz gik i luften den 6. maj 1999. Inden da havde jeg lavet udsendelser i lokalradioen i Ringsted allerede fra 1991, og siden i Radio Amager fra 1995.


Min interesse for Jazzen stammer helt tilbage fra krigens tid, hvor min storesøster lyttede intenst til Svend Asmussen, Leo Mathisen og Harlem Kiddies. Det var noget der fængede. Min helt egen første plade, en 78’er, fik jeg i 1944 reddet fra en bunke, som skulle afleveres i grammofonforretningen, for at man kunne købe nye plader. Det var Any Time, Any Day, Anywhere med Duke Ellington.


Senere var vi 3 drenge, der fandt sammen om Jazzen. Jørgen Frigård, som senere blev Danmarks Radios jazzmand i New York, og Ole Brask, som stadig står som en af de bedste jazzfotografer nogensinde. Selv blev jeg ingeniør, byplanchef i Ringsted og siden stadsingeniør i Skovbo Kommune; men Jazzen slap jeg aldrig, så da lejlighed bød sig, blev jeg skandinavisk koordinator for Montreux Jazzfestival 1994, hvortil Per Arnoldi tegnede plakaten. Til festivalen det år tog Jørgen med til, hvad der sørgeligt nok skulle blive hans sidste. Forinden, allerede i 1991, havde Jørgen præsenteret mig for Milt Hinton, som jeg siden besøgte ude i Queens, hver gang jeg gæstede New York.


Det ene fører det andet med sig, så Jørgen opfordrede mig til at skrive om St. Croix Jazzfestival i Jazz Special, indtil jeg fik buddet at blive fast skribent til Göteborgbladet Jazz Stage i årene 1996 til 2003 , da bladet gik ind. Det gav muligheder. Jazz Time Convention i USA, 3 Montreux Festival , Bern Festivalen 9 år i træk, Jazzfestival på Barbados og i New York og 6 gange Marciac Jazzfestival. Resultater blev en lang stribe af interviews med Jazzens både berømte gamle musikere som Doc Cheatham, Milt Hinton, Louie Bellsson og McCoy Tyner, og unge musikere såvel udenlandske som danske. Nu ligger alle båndene på Statsbiblioteket i Aarhus.


Så meget om mit jazzliv, som jeg prøver at videreformidle til Radioens lyttere i min månedlige udsendelse: »Svinget 14«.


På billedet står jeg til venstre sammen med bassisten Milt Hinton, og til højre med trommeslageren Louie Bellson.